Hukuk Fakültesi Mezunları Ne İş Yapar?

Bu makalemizde sizlere hukuk fakültesinden mezun olanlarının yapabileceklerini anlattık. İşte hukuk fakültesi mezunları ne iş yapar makalemiz…

Ülkemizde üniversite sınavına giren öğrencilerin birçoğu tercih ettikleri bölümden mezun olduklarında işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Lakin bazı bölümlerde ise iş bulma şansları ve olasılıkları çok yüksektir. Hukuk bölümü de bunlardan biridir. Ülkemizde hukuk fakültesi okuyan öğrenciler mezun oldukları zaman belirli bir seviyede gelişim göstermişlerse ve şansları biraz yanındaysa kolayca iş bulabilmektedir. Ülkemizde üniversite sınavı sonucu hukuk fakültesini kazanan öğrenciler mezun olduklarında; bilineni kadarıyla savcı, avukat, hâkim olabilmektedir. Lakin bilinmeyenler ise noterlik, kaymakamlık, müfettişlik, müşavirlik gibi iş alanlarında da çalışabilmektedir. Biz bu yazımızda bilinen kısımları inceleyeceğiz.

Avukat Olmak

Ülkemizdeki üniversitelerde hukuk fakültesi okuyan öğrencilerin çoğu mezun oldukları zaman avukatlık yapmaktadırlar. Avukatlığı kendi başlarına yapabilecekleri gibi isterlerse hukuk bürosu yerlerinde bir avukata bağlı olarak çalışan onlarca avukatla beraber mesleğini icra edebilir. Genellikle bu tür durumlar tecrübe kazanmak, çevre kazanmak için yeni avukatların tercih ettiği seçenektir. Bunun dışında bir şirketin ya da devletin herhangi bir kademesinde devlet kurumunun hukuki işleri için de avukatlık yapabilmektedir.

Hukuk Fakültesi Mezunları Ne İş Yapar?

Savcı Olmak

Hukuk alanının en saygın birimi olarak kabul edilen savcılık, hukuk fakültesi mezunları tarafından yapılan bir iş koludur. Savcı, görevi gereği bir suç haberini almak, suçları araştırmak, incelemek, raporlamak, olay yerini incelemek ve mahkemede işlenen suç durumuna göre yasaların gerektirdiklerini aktaran kişidir. Devletin kademe sisteminde yargının yürütülmesi konusunda önemli bir göreve ve konuma sahiptir. Devlet adına olayları takip eder, soruşturma yapar, iddianame hazırlar. Lakin karar verme yetkisine sahip değildir. Ülkemizde savcı olmak için hukuk fakültesi mezunu olan kişiler, Adalet Bakanlığı ve ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olması gerekmektedir.

Göz atın:   103 Davetiyesi Talebi(TAŞINMAZ) Örneği

Hâkim Olmak

Ülkemizde hukuk fakültesi mezunu olan kişilerin yapabildiği bir diğer iş ise hâkimliktir. Hâkimler, mahkemelerde taraflar arasındaki olayları inceleyen, savcının verdiği raporu dinleyen, tarafları dinleyen ve sonuç olarak yasaların gerektirdiği şekilde her iki tarafın hak ettiği yönde kararları alan ve uygulan makamdır. Savcılık gibi 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler Adalet Bakanlığı ve ÖSYM tarafından düzenlenen sınavı başarıyla geçerek hâkim olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir